Yasa ve Teori Arasındaki Fark Nedir

Bilimsel Yasa ve Teorinin Arasındaki Farklar

Yasa (kanun) ve teori arasındaki ince bir fark vardır bunu anlamamız gerekir. Yasa ve teori birbirlerine yakın gözükebilir onları ayıran tek bir kelimenin olduğunu göreceksiniz. Ne oldukları doğrultusunda ikisinin de doğruluk payı bulunmaktadır.

Yasa: Kanıtlanmış olup başkasının üzerinde çalışarak itiraz edemeyeceği akla yatan ve kesin olan bilimsel çalışmalara denir.

Teori: Henüz kanıtlanmamış olup ortaya atılan bilimsel düşünceye teori adı verilir. Kanıtlanmadığı sürece teori olarak kalmaktadır.

Teoriler zamanla birlikte kanıtlanırsa eğer yasa haline gelebilirler. Bir çok kişinin yasaları vardır bunların hepsi bilimsel olarak kesinleşmiş ve aksi iddia edilemeyecek yasalardır.

9 comments

  1. Teoriler asla yasa olmaz arkadaşlar yanlış bilgi !

  2. teoriler yasaya yasalarda teoriye dönüştürülemez farklı türde bilgi yapılarıdır

  3. Teoriler kanun olabilir. Olamaz diyen arkadas sacmalamis. Zamanla kesinlik kazandiracak bilgiler kazanarak yasa halini alabilir

  4. Arkadaşım teoriler kanun,kanunlar teori olamaz.Teori ‘Nasıl’,Kanun ‘Ne’ sorularını cevaplar.Zamanla yasa olarak değer kazanamaz.Şöyle anlatayım örneklendirmek gerekirse ”Messi mi daha iyi oyuncu,Lebron James mi ?” Farklı kulvarlardadır bu ikisi bu yüzden de karşılaştırılmaz.

  5. Teorinin yasaya dönüştüğünü belirtmek bir yanılgıdir. Teori asla yasaya donusmez. Kanitlansa dahi!

  6. Yanlış bilgi verilmiş. Bunun için vikipedi sayfasından tanımları araştırmanız bile yeterlidir.

    Teori: Bilimde kuram veya teori; bir olgunun, sürekli olarak doğrulanmış gözlem ve deneyler baz alınarak yapılan bir açıklamasıdır.

    Yasa/kanun: Gözlem ve deneylerle iyi desteklenip kanıtlanmış matematiksel prensiptir…

    Genel kanının aksine, kanıtlanan teori (kuram) kanun olmaz. Kanunla teori arasında doğrudan, tamamlayıcı bir ilişki yoktur.

    Kanunlar bir şeyin ne olduğu üzerine yoğunlaşırken teoriler o şeyin nasıl olduğu üzerin yoğunlaşır.

    Yer çekimi kanunu yer çekiminin işleyişini matematiksel olarak gösterir. Yer çekimi teorisi ise işleyişin neden ve nasıl gerçekleştiğini açıklar.

  7. Eski müfredata göre teori yasaya dönüşemez. Ama yeni müfredatta teori yasaya dönüşebilir diye geçiyor. Ki bence de dönüşebilir.

  8. Tesekkurler cok isime yaradi sağolun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir