Başkalaşım Geçiren Hayvanlar Konu Anlatımı Kısaca

Canlılar kendi türlerinin devamını sağlayabilmek için ürerler. İki yöntemle çoğalırlar yumurtalama ya da anne karnında hamilelik dönemiyle. Üreme faaliyeti esnasında canlılar gen aktarımı gerçekleştirir. Doğacak canlı anne ve babasından aldığı genler doğrultusunda gelişim gösterir. Yapısal olarak özellikleri benzerdir.

Dünyaya gelen her canlı anasına benzemeyebilir. Bazı canlılar vardır başkalaşım geçirdikten sonra analarına benzerler. Ana canlıya benzemesi için genetik sürecin gerçekleşmesi gerekir. Doğduğunda ana canlıya benzemeyen canlılar genetik gelişimi tamamladıktan sonra ana canlıya benzer olur. Başkalaşım geçirmek canlının genetik gelişimini tamamladıktan sonra aldığı haldir. Kurbağalar ilk olarak su da yüzen küçük balıklara benzerken başkalaşım geçirerek karada hareket edebilir hale gelirler.

Başkalaşım geçirmek, canlı doğduğu anda ana canlıya benzemeyerek, zamanla meydana gelen gelişimler yoluyla ana canlıya benzer hale gelmesidir. Kurbağalar ve eklem bacaklılarda sık görülen durumdur.

Başkalaşım geçiren canlılara en iyi örnek kurbağa ve kelebeklerdir. Eklem bacaklı böceklerde başkalaşım geçirirler. Kurbağalar lava döneminde solungaç solunumu ile yaşarlar, devamında deri ve en sonunda akciğerleri ile solunum yapacak hale gelirler. Yumurta ile çoğalarak yavru bakımı yapmayan canlıdırlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir