Kitap ile ilgili Atasözleri ve Anlamları

Kitap insan hayatında çok önemli bir yerde durmaktadır. Kitaplar dinlerin temel kaynağıdır. Kitaplar bilgi kaynağıdır. Atalarımız kitabın önemini anlatan ve kitaptan hareketle mecazi olarak birçok nasihat eden ve ders veren sözler söylemişlerdir.

Atasözleri, insanlarla doğrudan ve dolaylı olarak ilişkili olan her şey hakkında söylenmiş, gözlem ve deneyimlere dayanan sözlerdir. Doğrudan kitap ya da kitapla ilgili olarak söylenen sözler, insan hayatını şekillendiren sözlerdir.

Kitap ile ilgili atasözlerinden bazıları şu şekildedir:

Kitaplar sağılara seslenen dilsiz dostlardır. : Kitapların bilgi yüklü öğretici yanının, kitap okumakla kazanılan birikiminin önemini anlatan bir atasözüdür.

Kitapsız büyüyen çocuk, susuz büyüyen ağaç gibidir. : Kitap okumamak ya da kitaplardan yararlanmamak, her zaman eksiklik oluşturacak ve verimsiz bir hayat ortaya çıkaracak bir davranıştır diyen atasözüdür.

Kitaplar insanın yolunu aydınlatır. : Kitapların cehaletin en büyük düşmanı olduğunu ifade eden atasözüdür.

Kitapsız yaşamak kör, sağır, dilsiz yaşamaktır. : Kitap okumayan insanların, hiçbir şeyden haberi olmayacağını, sorunlarla başa çıkamayacağını, birikimsiz ve amaçsız bir hayat yaşayacağını, sosyal ilişkilerinde yetersiz kalacağını anlatan bir atasözüdür.

Tek kitaplı insandan kork. : Bir kitaba ya da herhangi bir fikre, harekete bağlı kalıp, dünyada olup biten her şeye kapalı kutu gibi kalmanın bir taassup çeşidi olduğunu anlatan atasözüdür.

Kitap insanın cebinde taşıdığı bir bahçe gibidir. : Farklı dünyaların tanınması, farklılıkların çoğaltılması ve yaşatılmasını için kitap okumanın bir çözüm olduğundan bahseden bir atasözüdür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir