Nevruz, Farsça kökenli kelimedir. Nev > yeni, ruz gün demektir. Yeni gün anlamına gelen Nevruz, geleneksel bayram olarak bir çok ülkede kutlanır. Baharın gelişi olarak kutlamalarla karşılanır. Türk coğrafyasında yer alan ülkelerde baharın gelişi kutlanır.
İlkbaharın gelişi olarak 20-21-22 Mart tarihlerinde Nevruz kutlanır. Arpalar ve Kürtler tarafından kutlanan bayram kültürel anlamda değerlidir. Kültürel bayramın bir dini ve bilimsel yönü olmamaktadır. Yeniden doğuş olarakta kabul edilmektedir.
İlkbahar’ın gelişi olarak kutlanan nevruzda çeşitli etkinlikler düzenlenir. Bayram gününde gelenek ve görenekler, örf ve adetler, kültürel zenginliklere göre şekillenir. Oyunlar oynanır, ateşler yakılır dilek tutularak üstünden zıplanır. Yemekler yapılarak insanlar barış ve huzur içinde yaşarlar. Birlik beraberliklerini pekiştirerek yeni bir yıla da merhaba derler.
Osmanlı Devleti döneminde de Nevruz kutlamaları yapılmaktaydı. Kültürel anlamda yüzyıllar öncesinden günümüze gelen gelenek ve göreneklerdendir. Ülkelere göre Nevruz’un anlamı değişmektedir. İran’da inançlara göre Nevruz gününde dünya, güneş ve insan yaratılmıştır. Bunlar efsane olarak tarihte yerlerini almışlardır.