Erozyon Nedir

Erozyon Hakkında Bilgi, Erozyon Nedir Kısa

Erozyon, toprak kayması olarak bilinir. Toprakla zemin arasında olan kısmın yumuşaması sonucunda yer çekiminin de etkisi toprağın yüksek kesimlerden aşağıya doğru kayar. Toprak kaymasına genellikle dik yamaçları yağmur alan kesimlerde görülebiliyor. Dış etkenler nedeni ile birlikte toprak yumuşamaya başlar ve hareketlenir. Bir yerden başka yere taşınması erozyonun etkisinden dolayı olmuş.

Tarım alanlarında yağan yağmurlar sonucunda toprağın büyük kısmı kayarak yamaçlardan aşağıya gider. Bir kısmı ise çölleşmeye neden olur. Erozyon hızı değişiklik gösterir sağanak yağışlarda bu hız fazlasıyla yüksek olur. Günler boyunca süren yağmurlarda erozyon etkisi meydana gelebilir tedbirli olunması gereklidir.

Su Erozyonu
Yağmurun arazi üzerinde yüzeysel bir şekilde akarak akışların etkisi sonucunda toprağın aşınmasıdır. Denizlerde oluşan dalgalarda kayaları aşındırarak erozyona sebep oluyor.

Oluk Erozyonu
Bitki örtülerinin yokluğundan dolayı meydana gelen erozyon şekillerindendir. 30 cm kadar büyüklüğe oluşup toprak üzerinde olduğundan dolayı kaybolurlar fark edilmesi zordur.

Oyuntu Erozyonu
Eğime sahip yamaç kesimlerde yağışın etkisi ile birlikte toprağın derinlemesine oluşan erozyondur. Büyük delikler oluşturur oyuntu erozyonu denir. Oluk ile karıştırılmaması gerekli olup daha büyük etki yaratır.

Rüzgar Erozyonu
Rüzgarın hızına bağlı olarak toprağın üstünü aşındırmasıdır. Şiddetine göre toprağın üzerinde bulunan toprakları uçurarak bölgede erozyonun olmasına sebep olur. Kuru topraklarda daha çok etkisini gösterirken yaş olanlarda az olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir