Sakarya Savaşı Hakkında Kısa Bilgi

Sakarya Savaşının Sonuçları, Sakarya Savaşı Hakkında Bilgiler

Sakarya savaşı ülkemiz için önemli savaşlardan olmuştur. Savaş Türkler ve Yunanlılar arasında olmuştur. Yapılan muharebe 23 Ağustos – 13 Eylül 1921 tarihleri arasında yapılıp son bulmuştur.

Sakarya savaşında göze en çok çarpan ise Türk ordusu ihtiyaçlarını karşılamak için halkan yardım istemesi olmuştur. Milli Yükümlülük Emirleri doğrultusunda halkın desteği çeşitli imkanlarla sağlanmıştır. Halktan alınanlar giyecek, yiyecek, silah ve ulaşım gibi ihtiyaçlar sağlanmıştır. Kütahya ve Eskişehir’de yapılan savaşlarda Yunan ordusu gücünü gösterip merkezi olan Ankara’yı işgal etmek istemişlerdir. Yunanlılar tarafından başlayan savaş 22 gün boyunca devam etmiştir. Atatürk’ün bu dönem içersinde söylediği sözü akıllara kazındı “hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça bırakılamaz. Büyük küçük her birlik, ilk durabildiği noktada tekrar düşmana karşı cephe kurarak çarpışmayı sürdürür. Yanlarındaki birliklerin çekilmek zorunda olduğunu gören birlikler onlara bağlı olamaz. Bulundukları yerde sonuna kadar karşı koyacaklardır.” sözü ile tamamlamıştır.

Türk Tarihi Açısından Önemi
Savaş başarı ile sonuçlanarak Yunanlılar yenilgiye uğratılmıştır. Eğer yenilgi alınsaydı Ankara’ya ulaşacaklardı ve Anadolu topraklarının fethi İngilizlerin desteği ile hızlanacaktı.

Sakarya Savaşının Sonuçları
TBMM halka güven konusundaki şüpheler tamamen ortadan kalkmıştır.

22 gün boyunca süren savaşta Yunanlılar yenilerek yurttan çıkartılmıştır.

TBMM tarafından Atatürk’e Gazi ve Mareşallik unvanları verildi.

Mustafa Kemal 5 Ağustos 1921 tarihinde Başkomutanlık yetkisi sınırsız süre uzatıldı.

İtilaf devletleri üç ay süreyle ateşkes önerisinde bulundular.

Kurtuluş savaşı için son savaş olarak tarihe geçmiştir.

Fransa ve Ankara arasında antlaşma sağlandı.

Ukrayna ile dostluk sağlandı.

İngiltere ile yapılan antlaşma sonucundaki Malta’da bulunan esirler bırakılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir