Güneş Nasıl Oluşmuştur

Güneşimiz dünyamız gibi büyük patlama sonucuna evrene yayılmıştır. Yaşı tam olarak bilinmemekte ancak Astrofizikçiler tarafından 4.57 milyar yıldır var olduğu düşünülmekte. Güneş dünyamızın ısınması ve aydınlanması için önemlidir. Varlığı sayesinde dünyamızda canlı yaşamı gözlemlenmektedir. Güneşin nasıl oluşumu insanların aklında soru işareti olmaktaydı.

Milyarlarca yıl boyunca galaksi yoğun madde bulutlarıyla sarılıydı. Bulutlar döndükçe yassılaşan madde merkeze toplanmaya başlamıştır. Etrafındaki maddeleri toplayarak kendi etrafında dönüş sağlamaya devam etti. Bulutlar zaman içerisinde gezegenlere yıldızlara dönüşmüştür. Güneş dıştan içe doğru taş küre şeklinde çekirdeği oluşmuştur. Yapısı diğer yıldızlara da benzemektedir. Güneşin %81’i hidrojen, %18’i hidrojen geri kalan kısmı da helyumdan oluşmaktadır.

Güneş gibi yıldızların oluşmasında nükleer füzyon gerçekleşmesi gerekir. Merkezinde bulunan çekirdek reaksiyonları sonucunda hidrojen çekirdekleri helyuma dönüşür. Kütle kaybı, ısı ve ışık enerjisi ortaya çıkar. Nükleer füzyon gerçekleşmesi için muazzam sıcaklığa ihtiyaç duyulmakta. Yıldızlarda bu sıcaklık 3.000 ila 50.000 arasında değişkenlik göstermekte. Nükleer füzyon sayesinde güneş etrafında ışık ve ısı yaymaktadır. Manyetik alanı sayesinde çevresinde gezegenler için yörünge sağlamıştır. Milyarlarca yıldır gezegenler güneş etrafında belli bir yörüngede dönüyor. Güneşte meydana gelen patlamalar yüksek basınç ve manyetik etki sonucunda ortaya çıkar. Bazen güneş patlamalarından ortaya çıkan manyetik alan dünyaya ulaşarak radyo, telsiz, gibi araçların yayın dalgalarına zarar verir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir