Kronik Depresyon Nedir

Kronik depresyon (distimik bozukluk) yetişkinlerde en az 2 yıl süren bir hastalıktır. Bu hastalık insanın her zaman kendini kötü hissetmesi olarak görülür. Kişiden kişiye değişen etkileri vardır. Kimilerinde aşırı yeme isteği yaratır, kimilerinde de iştahsızlık. Aşırı uyumak ve hiç uyuyamamak da bu hastalığın etkileri arasındadır. Kronik depresyon hastaları hayattan zevk almayan ve sürekli mutsuz olan insanlardır. Daima kendilerini yorgun hissederler ve hiçbir şey yapmak istemezler. Bu kişilerde odaklanma sorunu ve idrak yeteneğinin körelmesi durumları ortaya çıkar.

Kronik depresyon hastaları kendilerini yetersiz görürler. Bazen bir iş üstündeyken öylece dalıp giderler. Hiçbir şeye ilgileri kalmaz ve toplumdan uzaklaşırlar. Kronik depresyon hastalığı çocuklarda 1 yıl kadardır. Çocuklarda erken başlayan kronik depresyon (21 yaş öncesi) genelde ailevi sorunlarla ortaya çıkar. İstismar ve ailevi baskı bu hastalığın erken görülmesinde çok etkilidir. Geç başlayan kronik depresyonu genellikle sağlık problemleri ve önemli kayıplar ortaya çıkarır.

Kişinin bağlandığı bir şeyi kaybetmesi onu depresyona sokabilir. Ya da kişi takıntılı biri ise herhangi bir şeyi elde edemediğinde psikolojik olarak çökme ve karamsarlık durumuna girer. Ayrıca bu depresyon türünün fark edilmesi de hayli zordur. Kişi hasta olduğunu genelde fark etmez. Ancak sorulduğunda dert yanar, çünkü bunları sürekli yaşadığı bir şey olarak görür. Bu hastalık tedavi edilmezse kişiyi yaşamdan koparıp alır. Kişi artık kimseyle anlaşamaz ve herkesin ona zarar vermek istediğini düşünür. Dünyadaki tek dertli insan gibi davranır ve hiçbir işinin rast gitmemesinden yakınır.

Kronik depresyon hastalarında ilginç bir yan vardır. Bu hastalar iş hayatlarında çok başarılı olurlar. Çünkü her şeyi önceden ölçüp biçerler ve tedbirli davranırlar. Ancak işe başlama veya işe başvurma evreleri sıkıntılıdır. Çünkü aşırı derecede karamsardırlar. Eğer bir kişi bu saydığımız belirtileri taşıyorsa acil olarak bir hekime başvurmalıdır. Kronik depresyon ilaçla ya da psikoterapi yoluyla tedavi edilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir