Nüfusun Dağılışını Etkileyen Faktörler Nelerdir

Nüfus Dağılımını Etkileyen Faktörler, Nüfusun Seyrek ve Yoğun Olmasının Sebepleri

Nüfus dağılışı bölgelere göre değişiklik gösterir. İnsan topluğunu şartlar çerçevesinde nüfus bakımından seyreklik ve yoğunluk göstermektedir. TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) ilk olarak düzenli şekilde 1927 ve 1935 yıllarında yapılmıştır. Her 5 yılda bir nüfus sayımı 1990 yılına kadar devam etmiştir. Ardından her 10 yılda bir nüfus sayımı yapılmaktadır.

Nüfusu Etkileyen Faktörler

Fiziki Faktörler
İklim: Bölgenin iklimi nüfusa büyük etkisi olmuştur. Kış zamanları soğuk ve dondurucu olması insanların bölgeden kaçmalarına sebep olmuştur. Yaz ayları kurak ve yağmur almayan bölgelerde verimsiz topraklar kendisini gösterir.

Yer şekilleri: Ülkemiz dağlık bölgelerden oluştuğundan dolayı buralarda nüfus sayısında azlık görülüyor.

Toprak: Verimsiz toprakların olduğu yerlerde ekim ve tarımcılık yapılmadığı gibi hayvancılığı da olumsuz etkiliyor.

Beşeri Faktörler

Sanayileşme: Tarımcılık ve hayvancılık yeteri kadar kazandırmadığından dolayı insanlar iş imkanları için sanayi bölgelerine doğru hareket ediyor.

Tarım: Tarımın gelişmediği yerlerde nüfus yoğunluğu azdır. Tarımcılıkla uğraşanlar için verimli toprakların önemi büyüktür. Sahip olunan topraklar bol mahsul verdiği zaman bu bölgelerde nüfus yoğunluğu yüksek oluyor.

Yeraltı Kaynakları: Madenler ve verimli topraklar olduğundan dolayı nüfus yoğunluğu görülmektedir.

Turizm: Gelir kaynağı sağlanıp iş imkanının bol olduğu bölgelerdir. Buralarda insanlar kendi yaptıkları eşyaları da satmaktadır.

Ulaşım: Yollar ve ulaşım yolları sayesinde bir bölgeden başka bölgeye geçmesine imkan sağlar. Ulaşım bakımından gelişme sağlayan bölgeler yoğun nüfusa sahiptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir